Plastik ayak izinizi azaltmanın 7 kolay yolu - Casual Avenue Blog
2499
post-template-default,single,single-post,postid-2499,single-format-standard,et_monarch,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Plastik ayak izinizi azaltmanın 7 kolay yolu

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) paylaştığı verilere göre her yıl okyanuslarımıza 8,8 milyon ton plastik bırakıyoruz. Plastik, kağıt ve gıdadan farklı olarak kolay parçalanamadığından ve doğada çok uzun yıllar kaldığından hem çevre hem de denizler için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu yazımızda yaşadığımız gezegen için plastik ayak izini azaltmanın 10 kolay yolunu sizlerle paylaşacağız.

1- Bez çantalar kullanın

Alışverişe giderken plastik torba kullanmak yerine, bez çantaları tercih etmek oldukça işlevsel ve kolay bir yöntem. Dilediğiniz desende seçebileceğiniz bez çantalar hafifliği ve kolay katlanabilir olmasıyla sizin de hayatınızı kolaylaştıracaktır.

2- Pazarları tercih edin

Süpermarketlerde evin tüm alışverişi bir kerede yapılabildiği için alışveriş yapmanın çok daha kolay olduğu bir gerçek. Ancak büyük marketler plastik kullanmaya çok daha eğilimlidir. Özellikle meyve sebze alışverişi için süpermarketler yerine yerel pazarları tercih ederek ambalajlı ürünler almaz, aynı zamanda sebze ve meyvelerin daha tazelerine ulaşabilirsiniz.

3- Plastik bardak ve şişeleri kullanmayın

Su da dahil olmak üzere içecekleri plastik şişelerde almak yerine cam şişelerde almayı tercih edebilirsiniz. Yeniden kullanabileceğiniz cam şişelerin sağlığınız açısından da doğru bir tercih olacağını unutmayın.

4- Plastik çatal bıçak kullanımından vazgeçin

Hemen hemen hepimiz bir şekilde yorucu bir günün sonunda yemek yapmak yerine eve yemek siparişi veriyoruz. Yemeği eğer evde tüketecekseniz plastik çatal bıçak istemediğinizi belirterek plastik kullanımını azaltabilirsiniz.

5- Yiyecekleri cam kaplarda saklayın

Kalan yemekleri atmak yerine daha sonra tüketmek veya başka bir şekilde değerlendirmek iyi bir fikir ancak plastik kaplarda saklamak yerine cam kaplarda saklayamak hem gezegenimiz hem de sağlığınız için çok daha doğru bir seçim olacaktır.

6- Kartonu tercih edin

Karton ve plastik arasında seçim yapmanız gerekiyorsa, karton daha iyi bir seçimdir. Kartonun geri dönüşümü plastikten daha kolay olmasının yanında, aynı zamanda biyolojik olarak da daha kolay parçalanır. Bir dahaki sefere bakkaldaki kutulu ve poşetli makarna arasında karar vermeniz gerektiğinde ne yapacağınızı biliyorsunuz.

7- Aldığınız ürünlerin içeriklerine göz atın

Sizi şaşırtabilir, ancak mikroplastikler yüz yıkama ve diş macunu gibi tüketici ürünlerinde yaygın olarak bulunur. Kozmetik ve tuvalet malzemelerinizi alırken, içeriğinde yer alanları kontrol edin ve polipropilen veya polietilen içeren ürünlerden kaçının.

Uzman tahminlerine göre, 2050 yılına kadar, şu andaki oranda tüketmeye devam edersek, okyanustaki plastik miktarı balık miktarından daha ağır basacak. Bu kulağa oldukça korkutucu gelse de iyi haber şu ki; hepimiz günlük yaşamımızda kullandığımız plastik miktarını azaltmayı başarırsak, birlikte önemli bir etki yapabiliriz.

Her zaman doğallıktan yana olan, doğal içerikle üretim yapan markamızın da çevre konusunda özenli davrandığını, plastik kullanımından kaçındığını belirtmek isteriz. Ürün bilgilerini anlatan aksesuarlarımız plastik yerine kağıttan yapılıyor. Yine ürünlerimizi size ulaştırdığımız çantalarımızda plastik yerine karton tercih ediyoruz. Siz de hem evinizde hem de alışveriş alışkanlıklarınızda küçük değişikliklere gidebilir, plastik tercih etmeyerek gezegenimiz için önemli bir adım atabilirsiniz.



Pin It on Pinterest

Share This