Dünya Havlu Gününü kutluyoruz! - Casual Avenue Blog
2026
post-template-default,single,single-post,postid-2026,single-format-standard,et_monarch,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Dünya Havlu Gününü kutluyoruz!

25 Mayıs’a çok az kaldı. Her yıl dünyanın dört bir yanında insanlar Dünya Havlu Gününü kutluyorlar. Peki “Dünya Havlu Günü nedir, nereden çıktı? , “Amacı nedir?” diye soranlardansanız başlayalım…

Özellikle bilim kurgu meraklılarının hayranlığını kazanmış, Dünya Edebiyatının kült romanlarından biri olan “Otostopçunun Galaksi Rehberi” Dünya Havlu Gününün kutlanma nedeni. Douglas Adams tarafından yazılan ve mizahi dili ve yaratıcı kurgusuyla okuyucu tarafından beğeni kazanan bu ünlü roman bir sabah uyandığında evinin saçma sapan bir nedenle yıkılacağını öğrenen Arthur Dent’in hikâyesini anlatıyor. Kahramanımız bu sorunla baş etmeye çalışırken gezegeni de bir kaç saat içinde yok olunca arkadaşı Ford Prefect ile maceralı bir yolculuğa çıkar. Yıpranmış bir sabahlıkla çıktığı bu yolculukta ona eşlik eden tek şeyse yanındaki havlusudur.

2005 yılında beyaz perdeye uyarlanan kitabı okumak için pek çok neden var elbette. Kitapta kimileri mutluluğun sırrını aradı, kimi evrendeki yerini sorguladı, kimiyse mizahi diline rağmen böyle felsefi sorgulamalar yapılabiliyor olmasını hayranlık uyandırıcı buldu. Kitabın kısa bir zamanda öyle çok hayranı oldu ki herkes koca bir neslin bakış açısına olan etkisini gözlemledi. Müzikten teknolojiye pek çok yerde karşımızda bu kült romanın izleri çıktı. Müzik albümlerine, web sitesine, teknolojik gelişmelere ilham vermekle, dizilerde ilginç karakterlerle ve hikâyelerle de karşımıza çıkmayı sürdü.

“Bir havlu, yıldızlararası seyahat eden bir otostopçunun sahip olabileceği neredeyse en işe yarar şeydir.”

Bunu biz söylemiyoruz. Kitapta yaşamsal bir değer olarak tanımlanan havlular için şu cümleler kuruluyor;
“Bir havlu, yıldızlararası seyahat eden bir otostopçunun sahip olabileceği neredeyse en işe yarar şeydir. Bir kere pratikte büyük değeri vardır — Jaglan Beta’nın soğuk aylarında yol alırken ısınmak için ona sarılabilirsiniz; Santraginus V‘nin ışıl ışıl mermer kumsallarında baş döndürücü deniz buharını içinize çekerken üzerine yatabilirsiniz; çöl dünyası Kakrafoon‘un kıpkırmızı ışıldayan yıldızlarının altında onu üzerinize örtüp uyuyabilirsiniz; ağı ağır akan Moth Irmağı üzerinde seyrederken mini salınıza yelken yapabilirsiniz; yumruk yumruğa dövüşlerde kullanmak üzere ıslatabilirsiniz; zehirli gazlardan korunmak ya da Traal’ın Kurt gibi aç Cırtlak Canavarı‘nın bakışlarından (aşırı aptal bir hayvandır, onu göremiyorsanız sizi görmediğini sanır ve sizi görmez — ot kadar aptal, ama çok çok açtır) kaçmak için başınıza sarabilirsiniz; acil durumlarda havlunuzu imdat işareti olarak sallayabilirsiniz ve tabii ki, hala yeterince temiz görünüyorsa onunla kurulanabilirsiniz.”

 

Dünya Havlu Günü nasıl ortaya çıktı?
2001 yılında Douglas Adams’ın ani ölümü hayranlarını çok üzdü. Efsanevi kitaba imza atan bu yazara olan hayranlıklarını dile getirmek için ölümünden iki hafta sonrasını Dünya Havlu Günü ilan ederek onu anmaya karar verdiler. Başta fantastik edebiyatı sevenler tarafından ilgiyle karşılanan gün kısa zamanda dünyanın pek çok yerinde kutlanır hâle geldi. 2001 yılından beri süregelen bu anma, pek çok okuyucunun havlusuyla sokaklara çıktığı, tabiri caizse yazarı ve kitabı selamladıkları bir güne dönüştü. Eğer siz de bu 25 Mayıs’ta bu kült romana bir selam çakmak isterseniz yıllar sonra kitaptan ilham alarak yaratılan South Park karakteri Towelie’nin de dizide sık sık dediği gibi “Havlunuzu yanınıza almayı unutmayın”.

Dünya Havlu Günü ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz şurayı ziyaret edebilirsiniz.

Dünya Havlu Gününe özel Providence Havluda %42 indirim 

Biz de bu özel günü es geçmek istemedik. 25 Mayıs’ta Providence Havluya %42 indirimle sahip olabilirsiniz. Kitabı okuyanlar için indirim oranı olan 42’nin kaynağını anlamak da zor olmayacaktır. : )

Dünya Havlu Gününüz kutlu olsun!

 

 

 



Pin It on Pinterest

Share This