Ustaların sizinle asla paylaşmayacağı 8 boyama sırrı - Casual Avenue Blog
1207
post-template-default,single,single-post,postid-1207,single-format-standard,et_monarch,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Ustaların sizinle asla paylaşmayacağı 8 boyama sırrı

Boya ustası dediğin hızlıdır, verimlidir ve yaptığı işi sanki çok kolaymış gibi gösteren birinci sınıf tekniklere sahiptir. Her bir boyacının farklı yöntemleri vardır ama usta boyacı az sonra sayacağımız 8 sır dahil, bütün sırlara hakim olan kişilere denir. Bakalım bizimle paylaşmadıkları en temel 8 sır nelermiş…

1. Zımparanın Pürüzsüzlük Gücü
Mükemmel boyanmış duvarlara ya da ahşaplara kavuşmak için, mükemmel derece pürüzsüz yüzeylere sahip olmalısınız. Kumlama aletiyle ya da zımparalarla çalışacağınız alanı pırıl pırıl ve pürüzsüz bir hale getirmelisiniz. Çivi deliklerini veya çatlakları yamalarla kapatmalısınız. Unutmayın, boya yapılacak alanı deforme etmemek için, zımpara yaparken haddinden fazla güç uygulamayın!

2. Renkli Astar Kullanın
Boya ustaları, boyama yapmadan önce delikleri ve çatlakları macunlarlar. Boyayı direkt olarak bu macunun üstüne yaparsanız boyanın tüm nemini çeker ve o kısımlarda boya daha mat ve cansız görünür. Bu da duvarın görünümünde farklılıklar oluşmasına neden olur. Bunu engellemek için, boyanacak yüzeye, boya öncesi astar uygulamalısınız.
Boya ustaları astar rengi için gri veya yüzeyin boyanacağı renge yakın renk tonlarında astar tercih ederler. Renkli astar, düz astardan daha iyi bir iş çıkarır, daha az kat atmanızı ve daha canlı bir görünüm sağlar.

3. Maskeleme Bandı Yerine…
Boyayı bitirip ve maskelediğiniz yüzeydeki bandı çıkardığınızda, boyanın bandın altındaki kısımlara bulaştığını görmek bütün hevesini kaçırır. Bu acıyı yaşamamak için, çıkarıldığında ardında yapışkan bir yüzey bırakan ve boyanın alta geçmesine engel olamayan maskeleme bantları yerine, usta boyacıların kullandığı mavi boyacı bantlarından kullanın. Üstelik mavi bantlar günlerce (bazıları 2 hafta) uyguladığınız bölgede kalabilir.

4. Keten veya Tuval
İyi ustalar, yere boya damlamasın diye çarşaf ya da plastik örtüler kullanmazlar. İnce örtüler damlaları engllemezken, plastik örtülerde damlayan boyalar uzun süreler boyunca kurumaz ve siz bastıkça etrafa yayılır. İşini bilen ustalar, boyanın akmasını engelleyen, boyayı emen keten veya tuval bezi kullanır. Üstelik eğer bu bezleri kullanıyorsanız tüm odayı değil, boyayacağınız alanı bu örtülerle kaplamanız yeterli olacaktır.

5. Biri Bitmeden Diğeri Olmaz boya-renkler
Önce odadaki tüm köşeleri fırçayla boyayıp, sonra duvarları ruloyla boyamak daha kolaymış gibi gelebilir ama sakın yapmayın. İşini bilen usta, önce bir duvarın köşelerini fırçayla ve daha sonra o duvarı ruloyla boyar. Her defasında bir duvar boyayarak geçişlerin daha yumuşak olmasını sağlar. Yumuşak geçişler için rulonuzu ve fırçanızı kullanmadığınız anlarda kurumamaları için kapalı bir kutuda tutun.

6. Kazıyın, Bantlamayın
Pencereleri boyarken, camları bantlamakla uğraşmayın, boya yapan herkes bilir ki; camlar nasıl olsa boyanacak. Pencerenizi gönlünüzce boyayın, boya kuruyunca da jiletle kalan boyaları kolayca söküp atın. Pencere çerçevelerine zarar vermemeye dikkat edin yeter.

7. Aynı Renkte Ama Farklı Tonda Boya Kutuları
Aynı renk almış olsanız dahi, her bir boya kutusundaki renk farklılık gösterebilir. Ustaların çözümü şudur: boyayacağı alan kadar gerekli olan boyayı, kapaklı büyük bir kovaya dökerek, boyaları karıştırır. Böylece tüm odanın veya koridorun aynı renkte boyanmasını garantiler.

8. Fazla Boya Göz Çıkartır
Boyaya başlamadan önce fırçanın veya rulonun yarısını boyaya batırın, ve her iki tarafını da kutunun yanına yaslayarak fazla boyayı kutuya geri bırakın. Fazla boya yüklü fırça ve rulolar duvarda boya damlalarının oluşmasına sebep olur ve çalıştığınız bölgenin her tarafına boya sıçramasına sebep olur. Fazla boyanızdan kurtulun ve boyaya başlayın… Kolay gelsin…



Pin It on Pinterest

Share This