Renklerin gücünden faydalanın! - Casual Avenue Blog
2471
post-template-default,single,single-post,postid-2471,single-format-standard,et_monarch,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Renklerin gücünden faydalanın!

Daha önceki yazılarımızda da renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerinden söz etmiştik. Kış aylarında yaşadığımız gri günlerde daha aydınlık evlere ihtiyaç duyarak odalarımızı daha renkli objelerle veya tekstil ürünleriyle dekore etme çabamız bundan. Renk psikolojisi üzerine bilimsel çalışmalar sürse de renklerin hislerimiz üzerindeki etkisini tartışamayız. Eğer siz de renklerin ruh haliniz üzerindeki etkisini merak ediyor ve evinizde bu yönde değişiklikler yapmak istiyorsanız bu yazımızda size bilgi vereceğiz.

Sıcak tonlar

Siz de sarı, kırmızı gibi renkleri gördüğünüzde kendinizi iyi hissedenlerden misiniz? Belki de bir şey seçerken önceliği hep canlı, sıcak renklere verenlerden… Bir odadaki sıcak renkli ürünler genellikle odanın odak noktasıdır. Kırmızı sevgi ve tutkuyu çağrıştırırken, pozitif enerji için sarıyı tercih etmek gerekir. Sarı, yeşil tonları özellikle de parlak olarak kullanıldığında oldukça uyarıcı bir etkiye sahiptir. Sıcak tonlar size kendinizi neşeli ve canlı hissettirir. Yine sıcak tonların daha samimi bir atmosfer yarattığı da bir gerçektir. Özellikle evinizin daha davetkâr ve sıcak görünmesini istiyorsanız bu tonları tercih etmenizde yarar var.

Sıcak renkleri kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey odanın büyüklüğüdür. Eğer küçük bir alana sahipseniz çok canlı renkler yerine daha nötr renkleri tercih edebilir, canlı renkleri tekstil ürünlerinizde kullanabilirsiniz. Örneğin gri tonlardaki bir odada desenli, renkli çarşaflar ile çarpıcı bir etki yaratabilirsiniz.

Soğuk (cool) tonlar

Ev benim için bir sığınak, huzur bulduğum yer diyenlerden misiniz? O zaman sizin soğuk renklerin sakinliğine ihtiyacınız var! Maviler, morlar, su yeşili gibi renkler genellikle rahatlatıcı bir etkiye sahip olma özelliği ile bilinirler. Mavi güçlü ve güvenilir bir etkiye sahipken, mor daha gizemli bir hissiyat uyandırır. Ayrıca sıcak tonlardan farklı olarak serin tonlar özellikle iyi aydınlatılmış odalarda daha etkili olacaktır. Serin renkleri küçük alanlarda kullanarak daha havadar hissedeceğiniz, ortamı olduğundan daha geniş gösteren bir etki yaratabilirsiniz.

Serin tonları odanızda nasıl kullanacağınız konusunda emin olamıyorsanız öncelikle resim gibi aksesuarlarla denemeler yapabilirsiniz. Mavi tonlardaki bir throw size huzur verirken sıcak tonlarla da hoş bir görünüm yakalamanızı sağlayacaktır.

Nötr renkler

Beyaz, siyah, gri tonları teknik olarak renk sayılmaz. Ancak bu nötr renklerin insan psikolojisi üzerinde bir etkisi olmadığı anlamına gelmez. Nötr renkler cesur bir etkiye sahiptir. Sarıya yaklaşan sıcak beyazlar daha gösterişli bir etkiye sahipken, gerçek beyazlar mekâna tazelik hissi katabilir. Genellikle beyaz kullanılan alanların daha temiz ve steril olduğunu düşünürüz. Nötr renkleri bir tuval olarak düşünebilir, sıcak veya serin renk tonlarıyla birlikte kullanarak katmanlar oluşturabilirsiniz.

Renkleri karıştırın

Tarzınız ne olursa olsun; odanızı dekore ederken dengeli olmak en doğru olandır. Bu ruh halinizin de dengeli olmasına neden olacaktır. Bu sıcak veya serin renklerin bir arada kullanılması anlamına da gelebilir. Eğer enerjisi yüksek canlı bir oda yaratmak istiyor, cesur bir adım atmak istiyorsanız ana renkleri kullanabilirsiniz. Daha romantik bir etki yaratmak içinse pastel renklere yönelebilir, vurgulamak istediğiniz obje veya ürünleri sıcak tonlardan seçerek farklılık yaratabilirsiniz.

Ruh haliniz için renklerin gücünden faydalanmayı ihmal etmeyin!



Pin It on Pinterest

Share This