Evinizdeki renk dağılımı için 60-30-10 kuralını kullanın - Casual Avenue Blog
1173
post-template-default,single,single-post,postid-1173,single-format-standard,et_monarch,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Evinizdeki renk dağılımı için 60-30-10 kuralını kullanın

Bu hafta çok kimsenin bilmediği ancak kusursuz bir dekorasyon için oldukça önemli olan bir ipucunu sizinle paylaşacağız; 60-30-10 kuralı. Peki nedir bu 60-30-10 kuralı?

Dekorasyon dergilerindeki ya da tasarımcıların portföylerindeki odalara dikkatli baktığınızda, odaların büyük bir çoğunluğundaki genel görüntünün 60-30-10 yüzdeleriyle birbirinden ayrıldığını fark edebilirsiniz. Herkesin renk seçimleri farklı olsa da, doğru renk kombinasyonları ve birkaç basit kural yardımıyla evinizde dengeli ve göze hoş gelen bir ortam yaratabilirsiniz.

60-30-10 kuralı
İnsan gözü, genel görüntüdeki renk tonlarının yüzde 60’ını görmeye eğilimlidir. Geriye kalan yüzde 30 görsel ilgi ve yüzde 10 detaylar olarak tanımlayabiliriz. Teknik tanımı karışık gibi gelebilir ama aslında oldukça basittir; Dekorasyonda kullanılan ana renk yüzde 60, dikkat çekici olarak kullanılacak renk yüzde 30 ve bu iki rengi kombinleyecek renk yüzde 10 oranında kullanılmalıdır.

Bu kuralı kendi kıyafetlerimiz üzerinde çoğu zaman zaten uyguluyoruz. Ceket ve eteğimizin renk yoğunluğunu yüzde 60, içindeki bluz rengini yüzde 30 ve fularımız ya da şal gibi aksesuarımızı yüzde 10 olarak belirliyoruz. Bunu dekorasyona uygularsak, duvarlarımızın rengi yüzde 60, döşemeler yüzde 30, çiçekler ve aksesuarlar da yüzde 10 gibi düşünebilirsiniz. Bu kural hemen hemen tüm yaşam alanları için geçerlidir.

Bir odayı dekore ederken, renkleri aşağıda oranlara göre kullanın:
Baskın renk %60 (Duvarlar)
İkinci bir renk %30 (Döşeme)
Vurgu rengi %10 (Dekoratif Objeler)

Tıpkı kıyafetlerimizdeki gibi
Kıyafetimizin genel renginin %60’ı Ceket ve Etek
Kıyafetimizin genel renginin %30’u Bluz
Kıyafetimizin genel renginin %10’u Aksesuar

renkler

Renk düzeni seçimi
Bir oda veya eviniz için doğru üçlü renk kombinasyonunu seçmek, doğru renk düzenine karar vermek oldukça zordur. Bu süreci, seçiminizi renk paletindeki, 2 renk düzeni arasından yapacak şekilde daraltarak kolaylaştırabilirsiniz. Bu renk düzenlerini tamamlayıcı ve benzer renkler olarak ayırabiliriz.

Tamamlayıcı Renkler
Tamamlayıcı renkler, renk paletinde birbirlerinin karşılarında konumlanmış kırmızı-yeşil-mavi ve sarı veya mor-turuncu tonlarındaki renklerdir. Tamamen bu renklerle dekore edilmiş odalar genellikle çok net ayrımlara sahip, resmi ve görsel olarak ilgi çekici odalardır. Bu tip renkler, daha çok, evin resmi olan kısımları, oturma ve yemek odaları için kullanılmalıdır.

Benzer Renkler
Benzer renkler, renk paletinde birbirlerine bitişik konumlanmış olan sarı ve yeşil, mavi ve mor ya da kırmızı ve turuncu tonlarındaki renklerdir. Bu tonlar dinlenebileceğiniz veya huzur içinde çalışabileceğiniz yatak odaları veya çalışma odaları gibi evin daha rahat kısımlarında kullanılmalıdır.

detay-gorsel2

Siyah rengi unutmayalım
Dekoratörlerin en sık başvurdukları seçimlerde biri de siyah kullanımı. Özellikle aydınlatma, vazo gibi bazı aksesuarlarda kullanılan siyah, mekandaki diğer renklere olan vurguyu oldukça arttırır.
Zemin döşemeniz ve tavanınızda açık renk hakimse, duvarlarınızda koyu tonları tercih edebilirsiniz. Burada en çok dikkat etmeniz gereken, duvarınızdaki rengi aksesuarlarla desteklemeniz, aksi takdirde renk uyumu tamamlanmadığı için hoş olmayan bir görüntü yaratabilirsiniz.

İlham arıyorsanız, doğanın renklerine bakın!
Evinizin içindeki renkleri, dışarıdaki dünya’nın renklerinden ilham alarak seçin. Zemin (Toprak) için koyu renkleri, duvarlar (ağaçlar, dağlar) için ara renkleri ve tavan (gökyüzü) için açık renkleri tercih edin. Eğer renk seçimlerinizi odanızı dekore ederken dikey olarak, koyudan açığa doğru seçerseniz, her zaman çok şık görünen bir iç dizayn yaratmış olursunuz. Burada en çok dikkat edilmesi gereken konu, renk dengesidir.

60-30-10 kuralıyla renklerin diline hakimsiniz
60-30-10 kuralıyla artık evinizi, renklerin dilinden anlayarak dekore edebilir, parçaların yerini değiştirebilir veya eksik olan parçayı tamamlayabilirsiniz.

Başlamak için evinize bir göz atın ve ilk aykırı renge sahip olan objeden başlayın… Kolaylıklar dileriz.



Pin It on Pinterest

Share This