Country Tarzı - Casual Avenue Blog
932
post-template-default,single,single-post,postid-932,single-format-standard,et_monarch,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive
country

Country Tarzı

Son zamanlarda pek çok dergi ve blogda sıkça karşımıza çıksa da country dekorasyon hala pek çok kişi için soru işaretleriyle dolu. Biz de Country tarzında dekorasyonun ülkemizdeki ilk ve tek markası olarak, bu yazımızda country dekorasyona yakından bakalım istedik. Country dekorasyon nedir, evinizi dekore ederken nelere dikkat etmelisiniz? İşte adım adım country tarzında dekorasyon…

5 kelimeyle country tarzı

Çok kısaca country dekorasyonu tanımlayacak olsaydık şu kelimeleri kullanırdık; “konforlu”, “samimi”, “sade”, “şık”, “davetkâr”. Country dekorasyon abartı ve gösterişten uzak, her anında yaşanmışlığın hissedildiği bir şıklık sunar. Sadelikten yanadır ve konforu ön planda tutanlar için vazgeçilmezdir. Sıcak görünümüyle davetkar bir havası vardır ve evinizin kapılarını ilk açtığınız anda bile samimiyetini hissettirir.

_DSC2726

Country tarzın 5 olmazsa olmazı:

Country dekorasyonun çok net tanımlanmış sınırları olmasa da çok sık karşımıza çıkan vazgeçilmezleri vardır. Ekose desenler, rahat ve geniş koltuklar, hasır ürünler, renkli kırlentler, ferforje objeler country dekorasyonun öne çıkan yanlarıdır.

Renkler

Nasıl bir tema seçerseniz seçin, dekorasyonun ilk adımı doğru renk seçimidir. Renk seçimi yaparken sadece seçtiğiniz tema değil, uygulama alanınız da önemlidir. Örneğin yemek odasında turuncu, sarı gibi canlı renkler hoş bir etki yaratacakken; yatak odasında sağlıklı bir uyku için daha açık renkler ve ferahlatıcı etkiye sahip uçuk renkler tercih etmelisiniz.

Pek çok kişi country tarzı dekorasyonu uygularken koyu renkler seçer. Oysa ki pastel renkleri, toprak rengi gibi doğada var olan renklerle kombinleyerek kullanmalısınız. Kontrast renkleri perde, yatak örtüsü gibi tekstil ürünlerinde ya da kırlentler gibi dekoratif ürünlerde kullanabilirsiniz. Oturma odası ve yatak odalarında beyaz, bej, açık sarı, açık yeşil, açık mavi ve diğer naturel renkleri tercih etmeli, yatak odasında kırmızı gibi uyarıcı ve iddalı renklerden kaçınmalısınız. Yemek odaları ve mutfaklarda ferah bir atmosfer için yeşil, hareket katmak için kırmızı ve turuncu gibi renkler tercih edilebilir. Aynı zamanda doğal taş görünümlü kaplamalardan ya da çiçek desenli duvar kağıtlarından faydalanarak da duvarlarınıza hareket katabilirsiniz.

Zemin

sssBir odaya girdiğiniz ilk anda duvar kadar dikkat çekici olan bir diğer şey de zemindir. Country tarzı dekorasyonun her aşamasında seçtiğiniz ürünlerin doğal olması önemli konuların başında gelir. Zemin için karar verirken önceliğiniz yine ahşap gibi doğal bir malzeme olmalıdır. Ahşap kaplama, parke veya laminant dekorasyonunuz için en uygun seçim olacaktır. Evinizin zemini farklıysa ve bu denli büyük bir değişikliğe gidemeyecekseniz duvar rengiyle uyumlu olabilecek büyük, renkli halılar ile zemini gizleyebilirsiniz.

Country tarzında dekorasyon uygularken, zemin konusunda en çok zorlanacağınız alan hiç şüphesiz banyolar olacaktır. Evinizin genel tarzına uygun bir banyo döşerken yine doğal malzemeleri ön plana çıkarmalı ve kullanmalısınız. Banyo zemini neme ve ısıya dayanıklı olmalıdır. Doğal taş zemin kaplamaları ya da karo gibi şekilli seramik fayanslar kullanabilirsiniz. Banyolarda ahşap veya laminant kaplamayla şık görünümler elde etmek mümkün olsa da her zaman kuru tutmak zor olacağından kısa sürede yıpranacağını unutmayın.

Country tarzın vazgeçilmez desenleri

Ekose desenin en şık örneklerinden biri; Oxford Nevresim Takımı

Ekose desenin en şık örneklerinden biri; Oxford Nevresim Takımı

Her ne kadar gösteriş ve süsten uzak olsa da country tarzında şıklığını vurgulayan belli başlı desenleri vardır. Bunlar arasında en öne çıkan geçmişi İskoç klanlarına uzanan ekose desenlerdir. Geçmişi 18. yüzyıla uzanan ekose desen, üniforma olarak başladığı yolculuğuna bugün tasarımcıların favorisi olarak devam ediyor. Hiçbir dönem modası geçmeyen ekose deseni nevresim takımlarından kırlentlere pek çok tekstil ürününde karşımıza çıkıyor. Ekose desenlerin yanı sıra dekorasyonda cesur bir yaklaşım arayanların tercih edebileceği çizgili desenler veya evinize bahar havasını getirecek çiçekli desenleri de kullanarak canlı bir görünüm yaratabilirsiniz. Nevresim takımlarında veya koltuklarda kullanacağınız örtülerde eskitme çiçek baskılı desenler veya barok tasarımları tercih ederek yatak odalarında ve oturma odanızda vintage görünüm etkisini artırabilirsiniz. Balık sırtı desenine sahip battaniye ve kırlentlerin de kanepelerinizin konforlu görünümüne şık bir katkısı olacaktır.

Kumaş

Ev tekstilinde satenden bambuya, pamuktan polyestere pek çok farklı doku ve içerikte kumak kullanılır. Ancak kumaş seçimi yaparken, country tarzında dekorasyonun en temel özelliklerinden birinin doğallık olduğunu unutmamalısınız. Evinizi dekore ederken seçeceğiniz perde, kanepe, yatak örtüsü ve diğer tekstil ürünlerinde pamuk, keten gibi kumaşları tercih edebilirsiniz. Doğal görünümlü bir atmosfer yaratacağınız bu kumaşların kolay temizlenmelerinin günlük hayatta oldukça önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Özellikle dekoratif ürünlerde ise, yünlü kumaşlar iyi bir alternatif olacaktır. Kumaş desenleri olarak elbette belirttiğimiz gibi ekoseler, çiçekli ve çizgili desenler ön plandadır. Kumaş rengi konusunda ise kendinizi kısıtlamayın. Kontrast renkleri yardımcı öğelerde kullanarak çarpıcı bir görünüm elde edebilirsiniz. Örneğin, düz, açık renkteki bir kanepenin üzerine, ekose desenli kırmızı bir kırlentin ne kadar yakışacağını bir düşünün.

Banyolar için renkli banyo perde ve paspasları kullanmaktan çekinmeyin. Pamuklu ve yüksek su emiciliğine sahip banyo paspasları ile hem şık hem işlevsel bir görünüm elde etmiş olursunuz.

Mobilya seçimi nasıl olmalı?

Vincent5Eskitilmiş ahşap mobilyalar, ferforjeler, antikalar, geleneksel komodinler… Gösterişten ve abartıdan uzak olması koşuluyla aklınıza gelen, yaşanmışlık hissi veren her türlü mobilyayı kombinleyerek kullanabilirsiniz. Mobilya seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli konu, seçtiğiniz mobilyaların sade ve konforlu görünmesidir. Büyük, geniş kanepeler, sizi içine çekecek konforlu yataklar, el yapımı izleri taşıyan dekoratif ürünler tercih etmelisiniz.

Mobilya seçiminde karşımıza çıkan bir diğer önemli konu da mobilyanın ham maddesidir. Maun, ceviz ağacı gibi doğal malzemelerden üretilen ahşap mobilyaları tercih etmelisiniz.

Aksesuar

Duvar renklerine, mobilyalara zemin kaplamanızı tamamladınız. Sırada dekoraysonun en keyifli kısımlarından olan aksesuar seçimi ve düzenlemesi var. Aksesuar seçimlerinde de önceliğiniz yarattığınız vintage havayı bozmayacak ürünler seçmek olmalıdır. Duvar dekorasyonunda ahşap rafları, aile fotoğraflarınızın yer aldığı çerçeveleri kullanabilirsiniz. Seramik ürünler, ferforje objeler, cam vazolar da kullanım alanlarına uygun olarak tercih edilebilir. Ortalıkta duran eşyaları düzenlemek için hasır sepet ve kutulardan faydalanabilirsiniz. Kanepelerin ve yatakların üzerinde kullanacağınız renkli örtü ve battaniyeler, renkli kırlentler ile yaşam alanlarına sıcak bir hava katmak mümkün. Banyo dekorasyonunda ise canlı bitkiler ile tazelik, ahşap aksesuarlar ile nostalji etkisi yaratabilirsiniz.

Aksesuar seçimi yaparken birbiriyle uyumlu ürünler seçmeye dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda çok kalabalık bir aksesuar kullanımının gözü yoracağını ve konforlu görünümü bozabileceğini unutmayın.

Aydınlatma

mumBir fotoğraf için doğru ışık kullanımı ne kadar önemliyse dekorasyon için de öyledir. İstediğiniz gibi bir dekorasyon yaptıktan sonra aydınlatma için yanlış bir ürün seçmeniz tüm atmosferi bozabilir. Ev aydınlatmasında tek bir kaynaktan faydalanmak yerine farklı güç kaynakları kullanmayı deneyin. Avizelerle birlikte kullanılacak abajurlar farklı ışık katmanları yaratacağından hem kullanım kolaylığı sağlar, hem görünümü zenginleştirir. Country tarzında dekorasyon yaparken eskitme aplikler ve ahşap abajurlar seçmelisiniz. Mum ışığının da çoğu zaman hoş bir etki yaratacağını ve aynı zamanda güzel bir dekoratif ürün olacağını unutmayın. Eğer bir farklılık arıyorsanız ferforje avizeler kullanabilirsiniz.



Pin It on Pinterest

Share This