Sağlıklı bir uyku için dikkat etmeniz gereken 7 şey - Casual Avenue Blog
1998
post-template-default,single,single-post,postid-1998,single-format-standard,et_monarch,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Sağlıklı bir uyku için dikkat etmeniz gereken 7 şey

Sağlıklı bir uyku uyumanın günlük hayatınıza katkıları tartışılmaz. İyi bir uyku sadece kendinizi zinde ve iyi hissetmenizi sağlamaz, aynı zamanda sağlığınız üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Uykusuz geçirdiğiniz veya yeterince iyi uyumadığınız geceler kilo sorunlarından yaşadığınız strese kadar pek çok konuda önemli rol oynar. Yaşam kalitenizi arttırmanız için iyi bir uyku uyumanız şart. Eğer bu konuda sorun yaşıyorsanız önerilerimize göz atın.

1- Uyku ve kalkış saatlerinizi düzenleyin

Pek çok uzman kendinizi iyi hissetmeniz için en az 7 saat uyumanız gerektiğini söylüyor. En az 7 saat uyuyabileceğiniz bir düzen yaratarak aynı saatlerde yatağa gitmeye ve aynı saatlerde uyunmaya dikkat edin. Bir süre sonra vücut saatiniz de bu düzene alışacak, aynı saatlerde uykunuz gelecektir.

2- Gün içindeki uykulara dikkat edin

Öğle saatlerinde bir süre uyumak günün devamında daha enerjik olmanızı sağlayabilir. Tabii 20 dakikayı geçmediği sürece. Uzun öğle uykuları gece uykunuzu etkileyecek, ertesi gün yine kendinizi bitkin hissetmenizi sağlayacaktır. Akşam yemekten sonra aniden bastıran uyku için de aynı şey geçerli, rutini bozmamaya ve düzensiz saatlerde uyumayaya dikkat edin.

3- Maruz kaldığınız ışığı kontrol edin

En sağlıklı olan karanlık bir uykuda uyumaktır. Televizyonun mavi ışığı, erken uyanma saatinizden önce doğan güneş uyku düzeninizi bozacaktır. Odanızda bir ışık düzenlemesi yapın. Gün içinde gün ışığından faydalanmayı ihmal etmeyin. Ancak çok ışık alan bir odanız varsa ve erkenden uyanmanıza neden oluyorsa kalın perdeler kullanarak sabah saatlerinde uyanmaya engel olabilirsiniz.

4- Gün içinde egzersiz yapmayı ihmal etmeyin

Düzenli egzersiz yapan insanların uykularının da düzenli olduğu bir gerçek. Düzenli egzersiz yaptığınızda uyku sorunlarınızın azaldığını fark edeceksiniz. Üstelik egzersizler uyku apnesi gibi problemler için de işe yarar. Gün içinde yaptığınız hafif bir egzersiz bile uyku kalitenizi arttıracaktır. Burada dikkat etmeniz biraz sabırlı olmak ve egzersiz alışkanlığını kazanmak için kendinize biraz zaman tanımak.

5-Beslenmenize dikkat edin

Beslenmenin günlük hayatınız üzerindeki etkisi tartışılamaz. Gün içinde yiyip içtikleriniz uyku düzeninizi de etkiler. İçtiğiniz kahvedeki kafein kimi zaman 10 saat sonraki uykunuzu bile etkileyebilir. Kafein ve nikotinin uyku düşmanı olduğunu unutmayın. Akşam yemeklerinde ağır, bol baharatlı ve midenizi rahatsız edebilecek yemeklerden kaçının. Özellikle akşam saatlerinde çok fazla sıvı tüketmeyin, bu gece boyunca sık sık tuvalet ihtiyacına neden olacaktır.

6- Kafa karışıklıklarını yatağa taşımayın

Gün içinde çoğu zaman çok fazla bölünüyor, aynı anda birden fazla işle igilenebiliyoruz. Beynimiz böyle çalışmaya programlandığında bunu gece de sürdürüyor. Gün içinde beyninizi nasıl kullandığınıza dikkat edin. Zamanınızı verimli kullanın, her seferinde bir iş seçerek ona odaklanın. Böylece gece beyniniz yeni bir görev arayışına girmeyecek, uykuya dalmanız daha kolay bir hale gelecektir. Gün içinde canınızı sıkan konuları mümkün oldukça yatağa gitmeden çözmeye, zihninizi dağıtacak bir şeyler bulmaya gayret edin. Eğer kontrol edip yönetemediğiniz bir aksiyete veya kaygı probleminiz varsa bu konuda psikolojik yardım almayı düşünebilirsiniz.

7- Uyuduğunuz ortamı düzenleyin

Uyuduğunuz ortamda uyku düzeninizi etkiler. Oda ısısının çok sıcak veya çok soğuk olması, yeterince sessiz olmaması, yatağınızın rahat olmaması uykunuz üzerinde etkilidir. Tüm bu detaylara özen gösterin ve uyuduğunuz alanı bu şekilde düzenleyin.



Pin It on Pinterest

Share This