Perde Seçimindeki En Önemli 6 Adım - Casual Avenue Blog
1312
post-template-default,single,single-post,postid-1312,single-format-standard,et_monarch,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Perde Seçimindeki En Önemli 6 Adım

Nereden Başlamalı
Herkes bilir ki, perde bir detay gibi görünse de odanın dekorasyonunu tümden değiştirecek bir etkiye sahiptir. Bu nedenle evinizi dekore ederken perde seçimi oldukça önemlidir. Peki doğru perdeyi nasıl seçeceksiniz? Öncelikle, görüntüyle ilgili endişelerinizi bir an için kenara bırakın çünkü asıl önemli olan işlevselliktir ve işlevsellik perde seçiminde listeyi daraltarak size oldukça yardımcı olacaktır.
Seçim yaparken, neyi istediğinizi bilmelisiniz, örneğin; özel yaşam alanınıza karşı aşırı korumacıysanız ya da güneşten tamamen korunmak istiyorsanız astarlı perdeler kullanmalısınız. Ya da evinize giren güneş ışıklarından memnunsanız ve perdeleri dekoratif amaçlı kullanıyorsanız astarsız perdeler işinizi görecektir. Seçim yaparken, önce işlevsellik.

 

Hangi Kumaş?
Kumaş seçiminde, odanın genel havasını göz önünde bulundurmanız gerekir. Eğer yemek odası gibi, daha resmiyetin hakim olduğu bir odaya perde seçiyorsanız, ipek veya yalıtkanlığı yüksek kadife gibi kumaşları tercih edebilirsiniz, ama unutmayın her iki kumaşa da sadece kuru temizleme yapılabilir.
Daha pratik, sıkça yıkanabilen kumaş istiyorsanız, ipeksi rayon karışımı olan ya da pamuk saten kumaşları tercih edebilirsiniz.
Rahat ve gündelik kullanıma uygun odalar için keten, yün ve yün karışımlı ve pamuk olan her dekora uyumlu kumaşları kullanabilirsiniz.

2

Hangi Renk?
Hangi rengi kullanacağınıza karar vermeden önce, perdelerin, odanın dekoruyla ahenkli olmasını mı yoksa odanın genel havasına canlılık katmasını mı istediğinize karar vermelisiniz. Ahenk için, duvar rengiyle aynı rengi ama birkaç ton koyusunu kullanın. Ya da, odadaki baskın olmayan renklerden birini, örneğin halınızdaki yumuşak bir rengi seçebilirsiniz.
Odanızı hareketlendirecek bir perde için, koyu ve canlı renkte bir kumaş seçerek, odaya ilk girildiği anda gözlerin perdelerde odaklanmasını sağlayabilirsiniz.

Baskılar ve Desenler
Dikkat etmeniz gereken en önemli kural: Eğer desenli bir mobilyanız varsa ya da baskılı tekstil ürünlerini tercih ediyorsanız, desensiz ve düz renkteki perdelerden şaşmayın. Mobilyalarınıza düz renk hakimse, desenli perdeleri kullanabilirsiniz.

perde3

Perdeler Ne Kadar Uzun Olmalı?
Çok enteresan bir görünüm peşinde değilseniz, perde uzunluğunda aslında çok fazla geçerli seçeneğiniz yok.
Klasik bir görünüm için, perdeniz evinizin zeminine değecek uzunlukta ya da 1 santimetre kısa olmalıdır. Perdeleri gün içinde sıklıkla açıp, kapatıyorsanız bu kullanım şekli sizin için idealdir.
Daha stil sahibi ve modern bir görünüm için, perde uzunluğu, zemin ölçüsünden 3-4 santimetre daha uzun olmalıdır. Klasik perdelerden daha rahat ve zarif görünürler, üstelik perdenizin dikilmesi aşamasında oluşabilecek uzunluk sıkıntıları konusunda da telafi şansınız daha yüksektir. Yemek odası gibi odalarda, bu tip perdeler oldukça romantik bir hava oluşturur ama temiz kalma konusunda pek başarılı değildirler.

Peki Genişlik?
Perdelerin hangi genişlikte olması gerektiğini hesaplarken, perdeler kapalıyken, pencerenin başlangıç ve bitiş hizasından daha fazla uzunlukta olmasına dikkat edilmelidir. Perdelerin, pencere boyutundan 3-4 santimetre daha uzun olması, hem dilediğinizde dışarısı ile içerisinin hava akışını engelleyebilir hem de daha şık görünmesini sağlar.



Pin It on Pinterest

Share This