Dekorasyonda temel tasarım ilkeleri - Casual Avenue Blog
1202
post-template-default,single,single-post,postid-1202,single-format-standard,et_monarch,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Dekorasyonda temel tasarım ilkeleri

Evinizi dekore ettiniz ama sanki bir şeyler eksikmiş gibi! Temel tasarım ilkelerini uygulayın, eksiklerinizi tamamlayın.

Bazılarımız dekorasyon ve tasarım konusunda doğuştan yeteneklidir, oldukça iyi bir görüşe sahiptirler. Bazıları ise aynı becerilere kendini eğiterek ve araştırarak kavuşur.

Tasarımla ilgili çok az bilgiye sahip olanlar içinse, dekorasyonun basit teknikleri ve püf noktalarıyla ilgili çok hızlı ve kolay bilgi edinebilecekleri, evlerindeki eksiklikleri tamamlayabilecekleri bu yazıyı hazırladık. Kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tekniklerle eviniz katalogdakiler gibi gözükmeyebilir ama çok şık, düzenli ve davetkar görünecektir.

‘Tek Sayı’ Kuralı
Ünlü tasarımcı Cecilia Walker bu kuralı şu şekilde açıklıyor: “Kuralın temel mantığı, tek sayılar halinde düzenlenmiş veya gruplandırılmış detayların ve objelerin, çift sayılı eşleşmelerden daha çekici, akılda kalıcı ve etkili olmasıdır.”
Bu kural, farklı boyutlarda, şekillerde ve dokulardaki objeleri gruplaştırma konusunda size yardımcı olacaktır. Bu tavsiye kendisi ile çelişiyor gibi görünebilir ama anlatmak istediğimiz objelerinizi bir arada gruplayacak bir şey olmalıdır ama aynı zamanda her biri küçük farklılıklar içermelidir.

Aşağıdaki görseli örnek olarak alabilirsiniz. Farklı yükseklikte 3 vazo. Üçünün de ana malzemesi hasır. Fakat içlerine farklı materyallerde objeler yerleştirerek hareketlendirebilirsiniz.

görsel-1

Bu kural oldukça basittir ve her durumda işe yaramayabilir. Yarattığınız gruplama size doğru gelmiyorsa içinizden geleni yapın. Burada amacımız her şeyi tekdüze hale getirmek değil, sıkıcı görünmesini engellemek.

Odanınızın Odak Noktası’nı bulun!
Yazımızın başlığında bahsettiğimiz gibi odanızı dekore ettiniz ve size hala size eksik gelen bir şeyler var ise, odanızın odak noktasını bulmak iyi bir başlangıçtır. Bir odanın odak noktası, odaya girdiğiniz anda gözünüze ilk çarpan kısımdır. Odaların bir çoğu odak noktaları ile inşa edilmiştir, manzaralı büyük bir pencere veya bir şömine gibi. Odanızın yerleşik bir odak noktası yoksa, bir tane oluşturmak için size bazı ipuçları ve seçenekler sunabiliriz:

• Bir duvarı farklı bir renge boyayın ve raflarla, resimlerle süsleyin.

• Odayı ne için kullanıyorsanız ona göre bir odak noktası oluşturun. Örneğin, odayı okuma odası olarak kullanıyorsanız, odanın en can alıcı yerine bir kitaplık yerleştirin.

• Büyük bir mobilyayı odanızın odak noktası haline getirebilirsiniz.

• Büyük bir sanat eserini, bir resimi veya heykeli de kullanabilirsiniz. Büyük bir ayna da işinizi görür.
Odak noktasını bulduktan veya yarattıktan sonra, çevresini dekore edin. Odanın geri kalan unsurlarında, odak noktanızın ana rengini tercih edin.

Aşağıdaki örnekte, odanın odak noktası füme renginde bir kanepe. Beyaz renkteki duvarlar kanepenin rengini daha da ortaya çıkarıyor, halı, saksı, sepet ve dekoratif yastıklar kanepenin yarattığı etkiyi tamamlıyor.

gorsel2

Görselde gördüğünüz gibi, odadaki objelerin büyük bir çoğunluğu, odak noktamızdaki kanepeyi çerçeveliyor. Kitaplık, duvardaki yıldız, saksılar… Siz de odanızın odak noktasını, diğer objelerle çerçeveleyebilir, ve odanızda bir bütünlük yaratabilirsiniz.
Odak noktanız odanızdaki dengenin sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Temel Ölçüm Kuralları
Çoğumuz perde asmayı veya mobilyaları düzenlemeyi gözümüze hoş geldiği haliyle yaparız Fakat, odanın daha iyi görünmesi için belli ölçümler mevcuttur. Aklınızda tutmanız gereken birkaç genel ölçüler şunlardır:

• Sehpa ile kanepe arasında en az 40 cm olmalıdır.

• Duvara asılan resimler, göz hizasında, yerden 140 ila 150cm yükseklikte asılmalıdır. Eğer birden fazla resim asıyorsanız, bütün düzenlemenin merkez noktasını bu düzeyde tutmalısınız.

• Resminizi kanepenin üst kısmına asıyorsanız, kanepe genişliğinin 2/3’ünden fazla olmasına ve mobilya ile resim arasında 10-20 cm boşluk bırakmaya dikkat edin.

• Perdeler için, kornişler pencerenin en az 10 cm, en fazla 20 cm üstüne monte edilmelidir.

• TV mesafesi: TV ile kanepenin mesafesi, tamamen boyutuna bağlıdır. Oturma grubunuzun TV’nizden ne kadar uzak olması gerektiğini ölçmenin en kolay yolu TV’nizin çapraz (Ekranın sol üst köşesinden, sağ alt köşesine olan mesafe) mesafesini ikiyle çarpmaktır.

• Halılar ve kilimler: Halınız odanızı kaplayacak kadar büyükse, mobilyalarınızın tüm ayaklarını üzerine koyabilirsiniz ancak halının her bir köşesinde minimum 40 cm’lik yüzey alanı (Duvar ile arasındaki mesafe) bırakmalısınız. Eğer odanızı küçükse mobilya ayaklarınız halının üstünde durmamalı. Siz yine de küçük bir halı tercih etmeyin, önemsiz veya sonradan konulmuş gibi görünebilir. Dipnot: Bir çok tasarımcı mobilyaların öndeki iki ayağını, her şeyi bir arada tutsun ve açıklık hissi yaratsın diye halının üstüne yerleştirmeyi tercih etmektedir.

Siz yine de bütün bu maddeleri yapılması zorunlu kurallar olarak algılamayın, kuralları çiğnemekten çekinmeyin. Her zaman işe yaramayabilirler ama iyi birer yol göstericidirler.



Pin It on Pinterest

Share This