Anı dolu eşyalarınızı eskiterek yenileyin!
‘Yeni’ her zaman için içimizi heyecanla doldurur ama yeniye daha fazla değer ve sevgi katan yaşanmışlıktır. Her bir tarafınızı kuşatan, evinizdeki veya yanınızda taşıdığınız eşyaları şöyle bir inceleyin, en çok sevdikleriniz hangileri? Yeni aldıklarınız mı yoksa içlerinde anılar barındıran, sizinle yaşamış eşyalar mı?
Mobilyalarımız ve evimizdeki objeler de bizim gibi, yaşadıkça, gün geçtikçe biraz daha yıpranıyor. Biz, yaşantımıza güzel şeyler katarak kendimizi yenileyebiliyoruz ama çoğu zaman, her bir yanı anı dolu olan eşyalarımızı güzelleştirmek yerine yenilerini alıyoruz. Onlara gömülü, o eşyalara baktıkça hatırımıza gelen anılarımız da biraz daha güçsüzleşiyor.
Anılarını daha çok anımsamak isteyenler ve hayli kıymet verdiği eşyalarından vazgeçmek istemeyenler için ‘Eskitme Tekniği’ ile ilgili birkaç fikir vermek istedik. Country dekorasyon tarzında çok sık karşımıza çıkan bu eskitilmiş görünümlü mobilyalar ile siz de evinizde farklılık yaratabilirsiniz.
Eskitme ile ilgili birçok farklı teknik mevcuttur. Size kolay bir başlangıç olsun diye, en çok kullanılan boya ile eskitme tekniğinin aletleri ve metotlarının üstünden detaylı bir şekilde geçelim.
Öncelikle, eskitmeye başlarken üzerinde çalışacağınız objenin iyice zımparalanması, akabinde mümkünse astar boya sürüp tekrar zımparalanması gerekir.
Boya ile Eskitme Tekniği
Bu teknikte eskitmeyi, su bazlı akrilik boya ile yapacağız. Eskitme yapılacak objenin boyutuna göre fırça tercih etmelisiniz. Eskitme işlemini tamamladığınızda, objenizin üzerinde 2 renk görünecektir, birincisi ana renk, ikincisi eskitme yapılan yerlerde ortaya çıkardığımız renk. Bu yüzden 2 farklı boya temin etmeniz gerekmektedir.
İlk adım
İlk süreceğimiz boya, eskitme yapılan yerlerde ortaya çıkarmayı istediğimiz renk olmalıdır. Objenizi bu boya ile tamamen boyayın ve kurumasını bekleyin. Boyadığınız obje tahta veya MDF’yse 1 saat içinde kuruyacaktır.
İkinci adım
İkinci boyamız, objenin ana rengini oluşturacak boyadır. Objenizi boyayın ve elinizi sürmeden önce 1-2 saat kadar bekleyin.
Üçüncü adım: Eskitme
Son boyanız kuruduktan sonra, yanınıza bir kap su, tüy bırakmayan bir bez veya bir ovalama süngeri (mutfakta kullandıklarınızdan) alın. Bezinizin temizliğinden emin olduktan sonra, nemli olacak şekilde ıslatın, damlatmamasına dikkat edin. Nemli bezi, eskitmeyi uygulamak istediğiniz bölgelere, alttaki boya ortaya çıkana kadar ileri-geri şeklinde bastırmadan uygulayın. İlk etapta, alttaki boyanın istenilenden fazla ortaya çıkmaması için çok az basınçla uygulayın. Dilerseniz daha sonra istediğiniz miktarda uygulayabilirsiniz.
(Yapım sürecini anlatan görseller countrychicpaint.com sitesinden alınmıştır.)
Eskitmenin doğal görünmesi için, normalde bir objenin hangi kısımları eskiyor ve yıpranıyorsa yine o kısımlara uygulanması gerekir. Genellikle köşeler ilk eskiyen kısımlardır. Islak bez ile objeniz üzerinden gezindikçe ortaya çıkan görüntünün sizi çok fazla şaşırtacağına eminiz.
Anı dolu olan eşyanıza bir yenisini eklediniz, hem de kendi el emeğinizle. Daha nice güzel anılar dileriz!
Eğer evinizde eskitme uygulayabileceğiniz bir eşyanız yoksa veya bu iş için zaman ayıramayacaksanız, içinde eskitilmiş görünümlü ürünlerin de olduğu mobilya koleksiyonumuza göz atın.
Daha farklı teknikleri ve örnekleri incelemek isterseniz, Janice Aileen ve Brittany Bailey imzası taşıyan blogları inceleyebilirsiniz.