Eviniz için, bir uzman gibi tablo seçmenin ipuçları
İpuçlarını sıralamadan önce, konunun en önemli kısmını başından söyleyelim: Ne aradığınızı bilin!
Artık dijital bir çağda yaşıyoruz. Dolayısıyla, bir çok baskı veya reprodüksiyon resimlere birkaç tıkla kolayca ulaşabiliyoruz. Peki doğru fiyata alıp almadığınızın ya da kandırılmadığınıza emin olabiliyor musunuz?
Açık arttırma uzmanı Barry Gordon’un tavsiye ettiği aşağıdaki 4 ipucu, size evinize sanat eseri alırken oldukça yardımcı olacaktır.
1- Temel Prensipler
Bir tablo alırken, fiyat aralığını doğru tespit edebilmeniz için, temel prensipler hakkında fikir sahibi olmanız çok önemlidir.
Örneğin, her ikisi de göze hoş görünse de, yağlı boya tablolar, sulu boya tablolardan daha değerlidir. Barry Gordon’a en göze çarpan farklılıklarından biri, sulu boya tabloların, boya pigmentleri ve su ile ve genellikle kağıt üzerine yapılmasıdır. Yağlı boya tablolar ise, yağlı boyaların, kuruyan yağların karışımıyla yapılmış pigmentlerden oluşmasından dolayı daha sağlam bir desteğe ihtiyaç duyarlar, tuval veya keten gibi. Yağlı boya tablolar daha dayanıklı olduğu için, yıllar geçse bile dokunmalara karşı dayanıklılığını korur.
2- Daha Yakından Bakın!
Gerçek bir resim ile sahtesini ayırabilmek için detaylara odaklanmak ve çok çok yakından bakmak gerekir. Barry Gordon “Çıplak göz başyapıtları, sahtelerinden ayırma konusunda her zaman başarılı olamıyor” uyarısından sonra, doğru tespit şansımızı arttırmak için resimlere büyüteç ile bakmamızı öneriyor. Baktığınız tabloda dijital fotoğraflardaki piksellere rastlarsanız, sakının, incelediğiniz tablo bir baskı resim.
3- Sanatçının İmzasıyla Yetinmeyin!
Birçok kişi bir tabloyu incelerken sanatçının imzasına göz atması gerektiğini biliyor ama resmin arkasını incelemek, resmin değerini ve gerçekliğini ortaya çıkarmada çok daha güçlü bir yöntem. Tablonun arkasından herhangi bir resim galerinin damgası, etiketi ya da logosu mevcut mu? Bunlar bir resmin orijinalliğini doğrulamada ve doğru bedeli ödediğiniz konusunda size yardımcı olacaktır.
4- Ne için Para Ödediğinizi Anlayın!
Manzara, portre ya da soyut kategorisinde bir tablo satın almak istiyorsunuz. Her birinin, değerini yükselten ya da düşüren kendine özgü nitelikleri vardır.
Barry Gordon’un açıklamasına göre manzara resimleri, içeriğinde insanlar ve hayvanlar mevcutsa çok daha değerlidir. Çünkü daha fazla çalışma ve dikkat gerektirirler.
Portrelerde ise, güzel kadınların resimleri tabi ki erkeklerden çok daha fazla satmaktadır.
Soyut tablolarda fiyatlandırma oldukça güçtür ama genel maliyetleri hakkında fikir sahibi olmanız için şunu söyleyebiliriz; Dünyanın yaşayan en değerli ressamı, soyut resim sanatçısı Gerhard Richter’dir.
Yazı hazırlanırken Elle Decor’da yayınlanan makaleden faydalanılmıştır.